Thursday, April 5, 2012


(Thursday Lab 4/5/12) Pigeons, Doves, Hummingbirds, Kingfishers, and Waxwings

Rob Rice and Danielle Creel


Rock Pigeon (Family Columbidae)




Identification
            –Most are bluish-gray and have two black bands on the wings
–Tail is broad, rounded, and has a dark
–Wings are broad, but pointed
–Most have red eyes
–Short, curved beak
–Some have an iridescent throat


Behavior
-Feed on seeds, fruits, and rarely small invertebrates.  Opportunistic, and will eat left-out food.
-Nest in ledges,  and under overhanging structures on walls.
-Males typically find a nest spot, then sit there calling for mates.


Mourning Dove (Columbidae)



Identification
            –Short legs
–Small, curved bills
–Tan overall, with darker colors on the wings
–Primary flight feathers can have a white border
–Pointed, dark-tipped tail. They fly with occasional, powerful wing-beats.  This makes them highly agile

Behavior  
-Feed in open grasslands and fields, mostly on seeds.  Doves occasionally eat grasses, weeds,   herbs, and berries.
- Nests are typically made of ground-litter (leaves, pine tags, grass) and are placed on tree branches.


 Ruby-Throated Hummingbird (Trochilidae)



Identification
            –Small (0.1-0.2g) with slender, slightly downwardly curved bill
            –Typically hover, and feed while flying
–Bright emerald green back and head
–Light belly and rump
–Males:
•Have a bright iridescent red throat and light belly

Behavior
-Feed directly from red or orange tubular flowers, such as the trumpet creeper, 
      honeysuckle, or morning glory.  They can also catch insects in midair.
- Nests are typically build on branches of hardwoods, usually 10’-40’ up.


 Belted Kingfisher (Alcedinidae)





Identification
            –Medium Size
–Large , thick, pointed bill
–Large blue crest on males
–Females have a less pronounced, grey crest
–Males:
•Blue back
•Black Wing Tips
•White throat and collar
•White belly with a brown/brick red band across the upper chest
–Females:
•Slate grey back
•Black Wing Tips
•White throat and collar
•White belly with brick red band across the belly

Behavior 
-Diet includes fish, aquatic invertebrates, insects, and small terrestrial vertebrates.
-Nest in burrows along banks near water. 
-Hunts by watching the water from a perch or by hovering, then dives at prey.


Cedar Waxwing (Bombycillidae)



Identification
            –Pale brown on the head/back, which blends to a grey tail
–Tail is tipped with yellow
–Red waxy secretion on the secondaries
–Small, slightly curved, dark beak
–Black mask across the eyes, which is outlined in white
–Pale yellow belly

Behavior
-Named after the red waxy secretion found near the tips of the wings.
-Social birds that move in large flocks and nest in trees at the forks of branches.

 

 

No comments:

Post a Comment